Nieuwsbrief Optietipper 2021 nr. 2

Maandag 2 augustus 20211. Het jaar 2021 tot nu toe

 

De AEX opende dit jaar op 4 januari op een koers van 632 en met vandaag een koers op de 762 is de AEX dus al meer dan 20 % omhoog gegaan. Op de weg omhoog hebben we wel een paar keer een flinke terugslag gemaakt, zoals eind januari, eind februari en in april - mei, maar elke keer wist de AEX daarna de weg omhoog weer verder door te zetten. In de maand juni begon de rally van de AEX wat te haperen met een aantal zijwaartse weken, maar de afgelopen weken is de AEX toch weer verder omhoog gegaan. 

 

Niet elk aandeel heeft kunnen profiteren van die 20 % stijging van de AEX, zo staan de aandelen Unilever, Philips en Prosus nu zelfs lager dan eind 2020. En bij de grote winnaars zien we ASM international, ASML, ING en Wolter Kluwer die allemaal meer dan 35 % omhoog zijn gegaan sinds eind 2020.

Het is in ieder geval duidelijk dat we nog steeds in een bullmarkt zitten met in de week en maandgrafiek een patroon van hogere bodems en hogere toppen en een stijgend 200- daags gemiddelde.

 

 

2. Gaan we nog een keer omlaag met de AEX ?

 

Natuurlijk komt er vanzelf wel weer een moment dat er een keer een grotere golf omlaag komt voor de AEX. Net zoals de economie goede en minder goede periodes kent, geldt dat ook voor de aandelenmarkten. Maar er gaat geen bel rinkelen bij een top dus we moeten op basis van de grafieken voortdurend proberen in te schatten wanneer het tijd lijkt te worden voor een terugslag. En als de AEX dan een keer een grotere terugslag maakt, moeten we ons ook meteen afvragen of er een lange termijn top is gemaakt, de top van een bullmarkt met daarna weer een nieuwe grote bearmarkt golf omlaag, of dat de AEX na een grotere terugslag waarschijnlijk weer de weg omhoog oppakt en vervolgens weer naar nieuwe nog hogere toppen gaat klimmen.

 

In de vorige Nieuwsbrief hebben we het uitgebreid gehad over de tijdsduur van alle bullmarkten van de AEX sinds 1987 en daaruit bleek dat alle bullmarkten in die periode steeds minimaal 21 tot 23 maanden duurden. Omdat we de 389 bodem van maart 2020 als een bearmarkt bodem zien, moeten we dus 21 tot 23 maanden tellen vanaf maart 2020 en dat maakt de kans groot ( zekerheid is er nu eenmaal nooit) dat deze bullmarkt pas ergens rond december 2021 tot februari 2022 zijn hoogste top gaat bereiken. Later kan ook, maar eerder lijkt onwaarschijnlijk.

 

Maar we denken niet dat de AEX nu alsmaar door gaat stijgen tot december van dit jaar, zo is de AEX nu al 9 maanden op rij non stop in de plus gesloten en dat is echt zeldzaam, dat hebben we de afgelopen 23 jaar geen enkele keer gezien in de AEX maandgrafiek. Zelfs in de AEX uurgrafiek, daggrafiek of weekgrafiek zien we echt maar heel zelden een non stop stijging van 9 groene candlesticks op rij.

 

Met de maand RSI 5 van de AEX eind juli op 93,7, ook de hoogste stand van de afgelopen 23 jaar, LIJKT de kans wel groot dat de AEX in augustus - september 1 of 2 maanden omlaag zal gaan in zijn maandgrafiek. Daar komt ook bij dat de maanden augustus en september historisch gezien over de afgelopen 33 jaar de 2 zwakste maanden waren van het jaar, dat waren de 2 maanden waarin de AEX met vaakst aan het einde van de maand met verlies eindigde.  Zie: https://optietipper.nl/maandanalyse.gif

 

Wij achten de kans groot dat de AEX eind augustus lager zal staan dan eind juli ( slotkoers juli was 754) en mogelijk daar eind augustus echt ver onder zal staan. Mocht de AEX eind augustus nog niet echt goed zijn gezakt, dan kan ook september mogelijk nog een zwakke maand worden.

 

Zodra de AEX 1 of 2 maanden met verlies is gesloten, is de kans groot dat de AEX daarna weer een nieuwe golf omhoog gaat maken, zoals aangegeven denken wij dat de top van deze bullmarkt pas ergens eind 2021 of begin 2022 zal worden gemaakt. Wij achten de kans dus groot dat de AEX rond het einde van dit jaar hoger zal staan dan nu, maar verwachten in augustus - september wel nog een terugslag met 1 of 2 maanden met een lager maand-slot.3. Zijn aandelen nu niet vreselijk duur ?

 

Het grote dilemma van aandelenbezitters is na een periode waarin een aandeel flink omhoog is gegaan, altijd de keus tussen vasthouden of winstpakken. Daarbij komt natuurlijk ook de vraag of een bepaald aandeel op een gegeven moment niet erg duur is geworden. Hoe goed een bedrijf ook is, als een aandeel te snel en te hard stijgt kan er een moment komen dat de koerswaarde van een goed bedrijf toch misschien TE duur wordt.

 

Nou is het altijd lastig om geen appels met peren te vergelijken. Een betrouwbaar groeibedrijf als Unilever heeft terecht een lagere waardering dan een bedrijf als ASML, simpelweg omdat de omzet en winst van ASML al jarenlang veel harder groeit dan de winst en omzet van Unilever, daar mag ook een veel hogere waardering tegen over staan. Verder speelt natuurlijk ook het dividendrendement een belangrijke rol, zeker in deze tijd waarin je geen of nauwelijks rente ontvangt op een spaarrekening is een dividend rendement van bijvoorbeeld 2 of 3 % natuurlijk heel veel waard. Er zijn natuurlijk ook bedrijven met een nog hoger dividendrendement, maar niet elk bedrijf heeft een aanhoudende en betrouwbare groeicurve. Als de koers van een bedrijf op een gegeven moment 10 % zakt dan is een dividendrendement van 4 % per saldo dus eigenlijk niet veel waard.

 

Zou de rente over een aantal jaren bijvoorbeeld weer op 4 of 5 % staan, dan is het ontvangen van 2 of 3 % dividend naar verhouding dus veel minder waard, dus ook de lage rente speelt een rol bij de waardering van een bedrijf.

 

Als we bijvoorbeeld naar ASML kijken, dan zou je voor een eerlijke vergelijking kunnen kijken naar de koers van het aandeel, gedeeld door de omzet per aandeel. We noemen dat de Price to Sales ratio ( P/S ). Tussen januari 2007 en juni 2019 schommelde de P/S van ASML tussen de 1,5 en de 7,5, met eind 2018 een Price/ Sales ratio van 5,0. Maar op DIT moment is deze P/S ratio geklommen naar rond de 16 ( !! ). Dan is de rente nu wel wat lager dan een aantal jaren geleden ( positief voor het dividendrendement ) en lijkt ASML door het chip tekort nu extra hard te groeien, dat neemt niet weg dat het aandeel historisch gezien volgens deze meetmethode nu wel 2 tot 3 x duurder is dan van 2007 tot 2018. 

 

Zie hiervoor: https://www.macrotrends.net/stocks/charts/ASML/asml-holding/price-sales U kunt hier ook de P/S van bv Apple en andere bedrijven bekijken.

 

Natuurlijk kan het zijn dat ASML de komende 2 jaar zo hard groeit qua omzet dat ASML achteraf deze hoge koers wel waard is, maar dan moet alles wel echt perfect blijven gaan. Met een maand RSI 5 nu boven de 98, de hoogste overboughtstand van ASML in zijn maandgrafiek ooit, lijkt een terugslag van 1 of 2 maanden nu wel op zijn plaats. En als de vooruitzichten daarna nog steeds heel goed zijn, is het best mogelijk dat ASML daarna dan nog een golf omhoog gaat maken naar een nog hogere top, zolang er veel vraag is naar dit soort groeiaandelen kan ook ASML later dit jaar best nog verder omhoog naar nieuwe hogere toppen, maar we denken wel dat er al heel veel toekomstige groei van ASML in deze koers is verwerkt.4.  Megaphone patronen

 

We proberen natuurlijk op allerlei manieren uit te zoeken wat de AEX mogelijk of waarschijnlijk gaat doen. Daarbij maken we gebruik van diverse indicatoren zoals RSI 5, Stochastics, Bollinger Bands, DMI, MACD etc en ook zoeken we naar vaak voorkomende koerspatronen zoals een stijgend of dalend wigpatroon, een mooi parallel lopend trendkanaal of een kop en schouderpatroon die ons helpen bij het inschatten van de meest logische bewegingen die de AEX zou kunnen gaan maken.

Een ander koerspatroon dat we al heel lang volgen is het Megaphone top-patroon. De laatste tijd zien we in steeds meer grafieken dit Megaphone patroon verschijnen en ook in de huidige daggrafiek van de AEX zien we nu een mogelijk Megaphone toppatroon ontstaan waarbij de AEX nu bezig lijkt met het maken van de hoogste top 3.

 

Een Megaphone patroon is een soort uitlopende driehoek. Daarin zien we eerst een daling naar een bodem 1 en dan na een opvering nog een 2e golf omlaag naar een lagere bodem 2. Die lijn onder die 2 bodems is de onderste dalende lijn van zo'n uitlopende driehoek. Als er dan vervolgens nog een rally komt naar een nieuwe hogere top, kunnen we dus aan de bovenkant een omhoog lopende lijn trekken over die 2 toppen en dat is dan dus de bovenste stijgende lijn van dat Megaphone patroon. De geschiedenis leert ons dat het dan heel vaak ( maar niet altijd) voorkomt dat er dan weer een grote golf omlaag komt, terug naar die onderste dalende lijn en meestal ook tot onder en soms ver onder die onderste dalende lijn.

 

Net als alle koerspatronen kunnen we hier nooit voor 100 % op rekenen, maar omdat het echt vaak voorkomt dat er dan na die hogere top 3 nog een grote daling komt naar die onderste dalende lijn houden we hier wel altijd serieus rekening mee.

 

Hieronder wat voorbeelden, in de 1e grafiek ziet u rechtsonder de stand van zaken in de AEX grafiek tot 24 juli, die bovenste lijn hebben we ondertussen wat verplaatst, deze loopt nu wat steiler omhoog, maar het lijkt er nog steeds op dat de AEX bezig is met het maken van top 3. Dit Megaphone patroon lijkt  dan een daling naar de 705- 710 of lager voorspellen de komende tijd.

 

https://optietipper.nl/voorbeeldenmegaphone.gif

 

https://optietipper.nl/aexmegaphone.gif

https://optietipper.nl/aexmegaphone10minop11mei.gif

https://optietipper.nl/aexuurmegaphone1mei.gif  en het vervolg daarop:   https://optietipper.nl/aexuur13me.gif


5. Enkele grafieken van de afgelopen weken

Hier enkele grafieken die we de afgelopen weken naar onze abonnees hebben gestuurd. Al onze grafieken zijn ook altijd direct op onze website te bekijken met de weekcode die men elk weekend na circa 8 minuten in onze weekendupdate hoort. 

 

https://optietipper.nl/nas100vs1999week31juli.gif

 

https://optietipper.nl/aexvsma50week31juli.gif

 

https://optietipper.nl/xetraweek31juli.gif


https://optietipper.nl/shanghaiweek10juli.gif

En het vervolg daarop:   https://optietipper.nl/shanghai27juli.gif

 

Elke week maken we 20 tot 30 van dit soort grafieken, sommige zijn korte termijn grafieken en andere grafieken zijn meer voor het grotere patroon en de lange termijn situatie. Een grafiekenabonnement om al deze grafieken voortdurend per email te ontvangen, direct nadat we ze maken, kost minder dan 0,85 euro per dag ( 149 euro voor 6 maanden ). https://optietipper.nl/graabon.html6. Het werken met opties en money-management

 

We krijgen regelmatig te horen dat beleggers, ook degenen die een abonnement bij ons hebben, het hier en daar toch wat anders doen dan wij. Dat is prima natuurlijk, ook bij ons gaat niet alles goed. Maar wie zelf wat anders doet dan wij zal dus ook andere resultaten hebben, soms wat beter maar soms ook minder goed. We krijgen dan regelmatig de indruk dat sommige beleggers naar verhouding met te grote posities werken, zeker na een paar weken of maanden met winsten, zonder die winst apart te zetten. 

 

We begrijpen best dat wanneer men overtuigd lijkt te zijn van een beweging, men liever wat meer opties wil hebben om zodoende ook een grotere winst te kunnen behalen als die beweging daadwerkelijk komt. Maar daarin zit ook het gevaar, wanneer die beweging een keer niet komt en men zit met een groot bedrag, inclusief alle eerder behaalde winsten weer in een volgende serie opties, dan kunnen zij dus ook een extra groot verlies maken als die beweging een keer niet komt. En niet elke verwachting komt nu eenmaal uit, hoe logisch en waarschijnlijk die beweging soms ook lijkt. Daarom is en blijft money-management cruciaal.

 

U kunt er alles over lezen via de onderstaande links en ook al hebben we dit vaker later zien, dit is wat ons betreft het allerbelangrijkste als u lange termijn met opties winst wil maken.

 

https://optietipper.nl/Werkenmetopties.html

https://optietipper.nl/werkwijze2.html7. Ron's Optieplan 2021

 

Op 4 januari zijn we zoals elk jaar ook dit jaar weer begonnen met een editie van Ron's Optieplan. Na een vrij lange startfase waarin we afwisselend op winst en verlies stonden, bereikten we met Ron's Optieplan 2021 op 17 mei van dit jaar Deel 2, dat betekent dat we toen van ons startkapitaal van 1.000 euro door het handelen in AEX opties naar het 1e doel van 2.900 euro waren gegaan. Op dat punt hebben we de startinleg van 1000 euro en 200 euro winst vast naar privé gehaald. De deelnemers betaalden ons een vergoeding voor Deel 2 en kregen vanaf dat moment in Deel 2 ook 4 maanden lang alle grafieken erbij van ons. Vervolgens zijn we met de rest van ons kapitaal van rond de 1500 euro doorgegaan in Deel 2.  In Deel 2 was het volgende doel het bereiken van 4500 euro en dat is op 8 juli bereikt. Daar hebben de deelnemers 1300 euro van de winst naar privé gehaald, zodat wat er verder ook gebeurt, de deelnemers aan Ron's Optieplan 2021 hun volledige startinleg van 1000 euro al terughebben en ook al 1500 euro winst naar privé hebben gehaald. De vergoeding van Deel 2 en Deel 3 voor ons is van de winst betaald.  Bovendien ontvangen de deelnemers van Deel 3 nogmaals 4 maanden grafieken van ons.

 

We zijn nu bezig met Deel 3 en het einddoel is om te proberen 10.000 euro netto winst te bereiken. We weten niet of dat lukt, er zijn zoals altijd voortdurend schommelingen in de waarde van onze portefeuille, maar er is nog steeds een kans dat het ons dit jaar gaat lukken om ( net als in 2015) die 10.000 euro winst te bereiken. Maar hoe dit verder ook afloopt, die naar privé gehaalde startinleg en die naar privé gehaalde winst van 1.500 euro,daar komen we niet meer aan, die winst staat al vast. We zijn benieuwd of het dit jaar gaat lukken om die 10.000 euro netto winst te bereiken.

 

We hopen uiteraard dat we volgend jaar nog meer deelnemers kunnen verwelkomen, op dit moment kunt u zich hiervoor nog niet aanmelden. Hier kunt u lezen hoe Ron's Optieplan precies in zijn werk gaat. 

https://optietipper.nl/optieplan2021.html8. Resultaten en aanbieding

 

Bij de vorige nieuwsbrief van begin april stonden we met de Optietipper portefeuille over alle vanaf 1 januari 2021 gekochte en daarna weer verkochte AEX opties toen op een winst van + 8.669 euro ( excl bankkosten) . 

Ondertussen zijn we weer 4 maanden verder en op dit moment hebben we  over alle vanaf 1 januari gekochte en daarna weer verkochte AEX opties in de Optietipper portefeuille een winstsaldo van + 33,896 euro. Niet elke optiepositie die we kopen eindigt met winst, maar per saldo gaan we duidelijk de goede kant op. We hopen uiteraard aan het einde van dit jaar met een nog veel grotere winst te eindigen.

 

Wie onze Optietipper portefeuille wil volgen of wil weten wat we voor de korte termijn verwachten en welke AEX optieposities we bezitten, dan wel kopen, kan dat doen door naar toets 2 van onze telefoonlijn te bellen, waar we verschillende keren per dag een update inspreken.

Een goedkopere en makkelijkere manier om ons te volgen is ons SMS optieabonnement. Daarin ontvangt u iedere keer wanneer wij een positie met AEX opties kopen of later weer verkopen, een SMS en een email van ons. Bovendien ontvangt u daarbij dan ook voortdurend al onze ( door velen zeer gewaardeerde) grafieken per email van ons.

 

Mocht u ons SMS optieabonnement ( inclusief alle grafieken en inclusief alle Triple Up berichten ) een keer willen proberen ( of als oud - abonnee nog een keer proberen ), dan geldt tot 15 augustus 2021 een tijdelijke aanbieding van 95 euro voor 2 maanden ( normaal 56,90 euro per maand). Dat SMS optieabonnement stopt na die 2 maanden automatisch tenzij u voor een vervolgmaand betaald. Uiteraard geldt deze aanbieding van 95 euro voor 2 maanden abonnement ook voor bestaande SMS optieabonnees, ook zij kunnen eenmalig tot 15 augustus hun SMS optieabonnement met 2 maanden verlengen voor 95 euro. De winst van 1 optie is vaak al meer dan de kosten van meerdere maanden SMS optieabonnement. 

 

Aanmelden voor het SMS optieabonnement kan hier, u hoeft dan echter geen 56,90 euro over te maken voor 1 maand, maar 95 euro voor 2 maanden ( geldt tot 15 augustus 2021)

https://optietipper.nl/smsoptabon.html

 

Uiteraard bent u van harte welkom als SMS optieabonnee of als abonnee op een van onze andere abonnementen. Tevens willen we alle bellers naar onze 0900 lijn hartelijk bedanken, we hopen dat wij met onze analyses en werkwijze ons steentje kunnen bijdragen aan een mooi en winstgevend beursjaar voor u.

--------------------------------

 

Wij wensen iedereen de komende weken en maanden veel succes met beleggen toe!

 

Ron Schut

Maandag 2 augustus 2021

www.optietipper.nl

 

Tel 0900-1091093 a 1,00 pm  / België Tel 0902 – 25522 a 1,00 pm

Toets 2: Dagelijkse updates

toets 8: Weekendupdate met weekcode

-------------------------

 

U heeft zich eerder aangemeld voor onze nieuwsbrieven of u heeft nu of onlangs een abonnement bij ons gehad. We sturen u maximaal 3 tot 5 nieuwsbrieven per kalenderjaar en doen dat alleen indien we iets te melden hebben, zoals eventuele kortingsacties, een nieuwsbrief met wat grafieken, onze verwachting voor de AEX, de start van een nieuwe editie van Ron’s Optieplan enzovoort.

 

Indien u geen nieuwsbrieven van ons meer wilt ontvangen, dan kunt u zich eenvoudig afmelden door een lege email te sturen vanuit dit emailadres naar optietipper@wxs.nl met de tekst: afmelden

Eventueel kunt u zich later altijd weer opnieuw aanmelden via onze website.

 

Het doorsturen van deze nieuwsbrief is niet toegestaan, u mag uiteraard wel anderen attent maken op het bestaan ervan , waarna ze zich zelf kunnen aanmelden via: https://optietipper.nl/aanmeldingnieuwsbrief.html

 

--------------------------------

De informatie in deze nieuwsbrief is niet bedoeld als een advies om een positie in te nemen. We geven aan wat wij verwachten, hoe wij de signalen en aanwijzingen in de grafieken interpreteren en hoe wij tegen de huidige economische situatie aankijken, maar zekerheid is er nooit. U bent ten allen tijden zelf verantwoordelijk voor eventuele posities die u inneemt.