Optietipper portefeuille / SMS optieportefeuille

 

Hier een verdere toelichting op onze werkwijze:

 

We kopen alleen een positie met opties, wanneer we in meerdere grafieken aanwijzingen hebben die ons vertellen dat er een bepaalde beweging waarschijnlijk is.

We weten dat niet alles wat we op basis van onze grafieken mogen verwachten uitkomt, dus we beseffen dat over de langere termijn gemeten gemiddeld in circa 30 40 % van de gevallen onze verwachting niet uitkomt en we dan verlies maken met die opties en in circa 60 - 70 % van de gevallen we wel winst maken.

 

Op die manier maken we lange termijn winst, maar bij elke positie met opties die we kopen, weten we niet van te voren of die positie winst of verlies gaat opleveren. Zolang we maar posities innemen op basis van de meest waarschijnlijke volgende beweging van de AEX maken we lange termijn winst.

Soms hebben we een langere periode waarin bijna alles meezit en de AEX meestal doet wat we verwachten met veel winsten en soms hebben we een langere periode waarin veel tegenzit en de AEX vaak niet doet wat we verwachten.

 

Er zijn periodes waarin de risk reward verhouding erg goed is en er een echt grote kans bestaat op die te verwachten beweging, dan nemen we grotere posities in en er zijn ook periodes waarin de risk - reward verhouding veel minder goed is ( bijvoorbeeld wanneer er na een periode met een grote daling sprake is van een hoge VIX risicopremie en extra dure optieprijzen) of wanneer de komende meest waarschijnlijk beweging wat minder zeker is en dan nemen we kleine posities in.

 

Verder is het bij elke positie die we innemen het doel om een deel van de te verwachten beweging mee te pakken. Het lukt nooit om puts exact op de top te kopen en dan later exact op de bodem te verkopen of calls exact op de bodem te kopen en later precies op de top te verkopen. Dat moet dan ook niet het doel zijn, want dan ben je snel depressief. We zullen een bepaalde optie vrijwel altijd of te vroeg of te laat kopen en ook bijna altijd of te vroeg of te laat verkopen.

 

Wanneer we een positie innemen en we krijgen inderdaad de beweging die we hadden verwacht, dan gaan we ergens in die beweging de winst binnenhalen. Soms hebben we redenen om voor een kleine winst te gaan ( zoals in 2020 de 3 calls AEX maart 570, gekocht op 6,80 en verkocht op 8,55) en soms durven we het aan om opties langer vast te houden en dan een grotere winst binnen te halen ( zoals in 2020 de puts feb 630 die we op 3,80 kochten en op 21 feb op 11,75 euro verkochten ).

 

Het heeft geen enkele zin om dan achteraf te kijken of die optie daarna wel of niet nog veel meer waard is geworden. Dat weten we niet van te voren, we zijn tevreden wanneer we een deel van die te verwachten beweging hebben kunnen meepakken en aan die positie hebben verdiend. Soms wordt een optie na onze verkoop snel weer minder waard ( zoals bv de call AEX maart 570 ) en soms wordt deze daarna nog veel meer waard ( zoals de puts maart 630).

We hebben ze verkocht en daarna gaan we gewoon opnieuw wachten op een volgende waarschijnlijke beweging waarop we dan weer een volgende ( statistisch gezien ) kansrijke positie gaan innemen, achterom kijken heeft geen enkele zin.

 

We missen elk jaar heel vaak een beweging of een flink deel van een beweging, maar daar gaat het niet om. Het gaat er om dat we alleen een positie met opties willen kopen, wanneer we meerdere redenen hebben om op basis van alle grafieken en eerdere vergelijkbare situaties uit het verleden een bepaalde beweging als zeer waarschijnlijk te zien. Alleen dan nemen we er een positie op in, dus alleen als de kans op winst naar onze mening groot is. Als we bijvoorbeeld geen goed instappunt zien voor nieuwe putopties en de AEX zakt alsmaar door omlaag, dan is het dus best mogelijk dat we die daling of een deel ervan missen.

 

We moeten altijd in ons achterhoofd houden dat de AEX over 2 weken zowel veel hoger kan staan als ook veel lager kan staan dan de stand van dat moment. Het is daarom verstandig om altijd objectief naar de beurzen te kijken en van dag tot dag te kijken wat de meest waarschijnlijke volgende beweging is en dan te gaan kijken of je daar op basis van de risk - reward en de mate van waarschijnlijkheid dat die beweging gaat komen een kleine of een grote optiepositie op wil innemen.

 

We hopen dat dit wat meer duidelijkheid geeft, we willen dus alleen een positie innemen als we op basis van onze analyses de kans op winst groot vinden en dat we daardoor heel vaak een bepaalde beweging of een flink deel van een bepaalde beweging zullen mislopen, dat vinden we zelf totaal niet belangrijk.

 

Ons enige doel is om lange termijn winst te maken, that s it.

 

Ron Schut 

www.optietipper.nl