Nieuwsbrief Optietipper 2023 nr. 1

Dinsdag 21 maart 2023



1. Korte terugblik

 

In de laatste Nieuwsbrief van 4 december vertelden we dat de AEX vrijwel elk jaar een diepe bodem maakt tussen eind oktober en eind december en dat er mede daarom een grote kans bestond dat de AEX in de loop van de maand december nog een flinke daling zou maken.  Na een top op de 741 op 13 december zakte de AEX daarna omlaag naar een bodem op de 688 op 30 december. Dat was tevens het laagste punt van de 6 weken ervoor en dat was een daling van circa 7,2 %.



Ook vertelden we in de vorige Nieuwsbrief dat de AEX vrijwel elk jaar begin januari hoger staat dan de slotkoers van 20 december. Dit jaar sloot de AEX op 20 december op een stand van 697,25, op 2 januari sloot de AEX op 701,16, daarmee heeft de AEX dus opnieuw hetzelfde gedaan als alle voorgaande jaren.

 

2. De 777,58 top van 16 februari

 

In januari en februari zagen we de AEX daarna sterk door stijgen naar uiteindelijk een hoogste top op de 777,58 op 16 februari en daarvandaan is de AEX een paar weken in golven omlaag gezakt naar tot nu toe een diepste bodem afgelopen maandag 20 maart op de 710,89, dat was een daling van circa 8,6 %. 

 

Die top op 16 februari is wel interessant:

In 2020 maakte de AEX een belangrijke top op 17 februari met daarna een 1e grote golf omlaag van min 16 %.

In 2021 maakte de AEX een top op 16 februari met daarna een daling van min 6,1 %

In 2022 maakte de AEX een lagere top op 16 februari met daarna een daling van circa 14,5 %.

En nu in 2023 dus een top op 16 februari met daarna een daling van min 8,6 %

 

Dus we hebben nu al 4 jaar op rij een top rond 16 - 17 februari met daarna elk jaar een grote dalingsgolf. Uiteraard weten we niet of de AEX dat in 2024 weer zo gaat doen, maar rond 16 februari 2024 gaan we daar wel goed naar kijken.

 

3. De bodem van maandag 20 maart op de 710,89

 

Vanaf de 710,89 bodem van afgelopen maandag is de AEX gisteren en vandaag al sterk omhoog gegaan, het lijkt er sterk op dat dit een belangrijke bodem was, ook omdat de AEX vandaag al boven de toppen van 17 maart en van 14 maart is geklommen. Interessant is ook de timing van deze bodem. De laatste belangrijke bodem was die van 30 december, deze bodem van afgelopen maandag werd hier 11 weken plus 1 dag sinds de 688 bodem van 30 december gemaakt.

 

Als we dan verder terugkijken, dan was de laatste belangrijke bodem daarvoor de 611 bodem van 13 oktober vorig jaar. Gaan we kijken hoeveel tussentijd er zat tussen de bodem van 13 oktober en de bodem van 30 december, dan was dat toen OOK 11 weken plus 1 dag, dus de tussentijd tussen deze bodems van oktober en december was exact gelijk aan de tussentijd tussen de bodem van december en de bodem van afgelopen maandag. 

 

Dat kan natuurlijk gewoon toeval zijn, maar als de AEX over 10 weken vanaf de bodem van afgelopen maandag op dat moment weer aan het dalen is, dan gaan we wel kijken of de volgende bodem misschien weer na 11 weken plus 1 dag wordt gemaakt.

 

4.  En nu ?

 

We weten uiteraard niet precies hoe ver de AEX vanaf deze 710 bodem omhoog zal blijven gaan en we weten ook niet hoe lang deze nu net begonnen rally precies gaat duren. We zien nu wel veel aanwijzingen die ons vertellen dat we voor de komende 1-2 weken geen redenen hebben om een nieuwe grote dalingsgolf te verwachten en de kansen omhoog voor de komende 2 weken groter lijken dan de kansen omlaag ( ook al bestaat er nooit 100 % zekerheid ).

 

Verder vooruit kijken is nu nog lastig, veel hangt af hoe krachtig de AEX de komende weken omhoog blijft gaan of dat de AEX de komende weken niet of minder sterk omhoog gaat. 

 

Wel willen we aangeven dat de AEX vanaf de 611 bodem in oktober toen 130 punten omhoog ging naar de 741 top en dat de AEX vanaf de 688 bodem in december daarna 89 punten omhoog klom naar de 777 top. Uiteraard kan deze stijgingsgolf vanaf de 710 bodem van maandag dit keer ook wel veel kleiner worden, maar gekeken naar de rally's van de bodems in oktober en december kunnen we een nieuwe grote golf omhoog van 80 punten of meer ook niet uitsluiten.

5.  Bullmarkt of Bearmarkt

 

In een van onze eerdere Nieuwsbrieven zijn we uitgebreid ingegaan op hoe WIJ bepalen of de AEX in een bullmarkt zit of in een bearmarkt zit. Wanneer de AEX vanaf een top meer dan 20 % omlaag zakt EN het 200- daags gemiddelde is dalende, dan zitten we in onze visie in een bearmarkt. Wanneer de AEX vanaf een bodem meer dan 20 % omhoog klimt EN het 200- daags gemiddelde is stijgende, dan zitten we in een bullmarkt. Anderen zullen mogelijk een andere visie hebben over  wanneer er sprake is van een bullmarkt of een bearmarkt, dit is hoe wij het zien.

 

Het is duidelijk dat de AEX vanaf de 829 top van november 2021 in een bearmarkt zat en in die bearmarkt is de AEX meer dan 200 punten omlaag gezakt naar de 611 bodem van oktober 2022. Maar sinds de 611 bodem van oktober is de AEX nu wel al meer dan 20 % omhoog geklommen EN zien we nu een stijgend 200- daags gemiddelde. Dus op DIT moment zit de AEX officieel in een bullmarkt.

 

Pas wanneer de AEX vanaf een top meer dan 20 % omlaag zakt EN het 200- daags gemiddelde draait weer omlaag kunnen we weer gaan spreken van een nieuwe bearmarkt, maar voor nu zitten we in een bullmarkt. Met in de AEX weekgrafiek een patroon van hogere toppen en hogere bodems en in de AEX daggrafiek een stijgend 200- daags gemiddelde, is er op dit moment dus geen reden om heel erg negatief te zijn.

 

Hoe lang deze bullmarkt gaat duren en wanneer de volgende bearmarkt begint weten we uiteraard nog niet, dat kan al heel snel zijn maar kan ook nog jaren duren.

 

6.  Onze grafieken

 

Voor wie ons verder niet volgt, zijn deze bovenstaande feiten natuurlijk wel leuk om te lezen, maar wie bij ons een Grafiekenabonnement of een SMS optieabonnement inclusief grafieken heeft, ontvangt voortdurend al dit soort informatie van ons. Voor hen is dit bovenstaande geen nieuws, onze grafieken abonnees weten ook hoe enkele lange termijn grafieken er uit zien zoals bijvoorbeeld de Nasdaq maandgrafiek die we afgelopen weekend uitgebreid hebben besproken. 

 

Natuurlijk komt niet alles wat we verwachten uit, de laatste 6 maanden hebben we in de AEX daggrafiek en in de AEX weekgrafiek een historisch gezien zeldzaam groot aantal valse signalen gehad. Maar wij handelen altijd op datgene wat het meest waarschijnlijk is, dus wanneer er volgens de statistieken bij een bepaald signaal bijvoorbeeld een 75 % kans bestaat op een daling, dan zitten we in de puts, ook al is er dan nog steeds een circa 25 % kans dat dit een vals signaal zou kunnen zijn, zoals dat de laatste maanden vaak is gebeurd. Maar we weten uit ervaring dat wanneer wij voortdurend blijven handelen in de richting van die 70- 75 % kansen, dat we dan over de lange termijn veel vaker goed zitten dan fout zitten.

 

Lees ook dit stuk en lees het later nog een keer:

https://optietipper.nl/Werkenmetopties.html



Op dit moment zitten we in de AEX callopties omdat onze grafieken aangaven dat we een flinke rally mochten verwachten en ook al hebben we een deel van die calls iets te vroeg gekocht, staan deze AEX callopties op dit moment van schrijven per saldo nu wel op een mooie winst. Bovendien weten we dat het nooit lukt om calls precies op de bodem te kopen of puts precies op de top te kopen. 

 

Wanneer we deze callopties of een deel ervan weer gaan verkopen bekijken we van dag tot dag en van uur tot uur. Onze SMS optieabonnees ontvangen dan weer een SMS en een email en verder vertellen we dat steeds in onze updates onder toets 2 van onze 0900- 1091093 telefoonlijn ( a 1,00 euro pm).

 

7.  Onze abonnementen en een aanbieding

 

We hebben veel vaste abonnees waarvan er veel al jarenlang en sommigen zelfs al meer dan 20 jaar non stop abonnee zijn op onze grafieken, dan wel op ons SMS optieabonnement. Daar zijn we heel dankbaar voor, ook zij beseffen dat niet alles wat we verwachten uit komt en weten dat we echt heel hard werken om alle grafieken zo goed mogelijk te analyseren. 

 

We hopen uiteraard dat we u binnenkort ook als abonnee mogen begroeten, hetzij alleen op onze grafieken ( circa 20- 25 grafieken per week), hetzij op het SMS optieabonnement waarbij u naast alle grafieken, ook steeds een SMS en een email ontvangt wanneer wij met de Optietipper portefeuille AEX opties kopen dan wel later weer verkopen. ( We doen niet aan schrijven en doen ook niet aan optie-combinaties).

 

Het standaard Grafiekenabonnement kost 149 euro per 6 maanden ( dat is minder dan 1 euro per dag).

Wie een 2- jarig Grafiekenabonnement neemt krijgt 77 euro korting en betaalt 519 euro.

 

Op verzoek is er nu ook de mogelijkheid om per maand te betalen. Dan zijn de kosten 26,50 euro per maand, maar ALLEEN indien de Grafiekenabonnee er zelf bij zijn bank een automatische betaling van maakt ( 1 of 2 dagen voor einddatum van het Grafiekenabonnement elke maand).

 

Wilt u ons Grafiekenabonnement dus 1 maand uitproberen, dan kan dat dus voor een bedrag van 26,50 euro. ( doen ! )

 

Daarna kunt u besluiten om hier een maandelijkse automatische betaling van te maken of met wat voordeel te kiezen voor een abonnement van 6 maanden of 2 jaar.

Elk abonnement stopt automatisch zodra u niet meer betaalt voor een verlenging, u zit dus verder nergens aan vast en er is ook geen opzegtermijn. 

 

Aanmelden voor ons Grafiekenabonnement kan hier:

https://optietipper.nl/graabon.html

 

Het SMS optieabonnement is een maandabonnement inclusief ook alle grafieken, plus de SMS en email berichten van onze Optietipper aankopen en latere verkopen van AEX opties. Ook ontvangt u dan alle berichten van eventuele Triple Up pogingen. 

 

De kosten van het SMS optieabonnement bedragen 56,90 euro per maand of 595 euro per jaar. ( jaar abonnement levert 87,80 euro korting op). Ook dit abonnement heeft geen opzegtermijn en stopt dus automatisch zodra u niet meer betaald voor een volgende periode.

 

Aanbieding:

 

Tot 31 maart doen we de volgende aanbieding:

 

Tijdelijk kunt u voor 189 euro vanaf heden tot 1 augustus ( is iets meer dan 4 maanden) alle berichten van het SMS optieabonnement inclusief alle grafieken en eventuele Triple Up berichten ontvangen. 

Normaal zou 4 maanden SMS optieabonnement 227,60 euro kosten.

 

Aanmelden voor het SMS optieabonnement kan hier:

https://optietipper.nl/smsoptabon.html

 

Indien u gebruik wilt maken van de aanbieding van 189 euro tot 1 augustus, kies dan voor maandabonnement en maak dan 189 euro over in plaats van 56,90 euro.

 

8. Inflatie en de beurzen

 

We beseffen dat er veel beleggers zijn die al langere tijd negatief zijn voor de beurs en ook nu nog steeds zitten te wachten op een nieuwe hele grote dalingsgolf. De hoge rente en de hoge inflatie zijn in hun ogen goede redenen om er van uit te gaan dat er zware tijden op komst zijn voor de economie en voor bedrijven. Natuurlijk is het mogelijk dat de beurzen de komende maanden aan een nieuwe grote dalingsgolf gaan beginnen, maar net zo goed is het mogelijk dat de beurzen hiervandaan een enorm grote stijgingsgolf gaan maken. Het is erg gevaarlijk om je vast te bijten in een bepaalde visie en daar nooit meer van af te wijken. 

 

Er zijn altijd wel redenen te bedenken waarom de beurs omlaag zou moeten gaan er er zijn ook altijd wel redenen te bedenken waarom de beurs omhoog zou moeten gaan. Wij analyseren via de grafieken voortdurend het gevecht tussen de bulls en de bears voor zowel de korte termijn ( dagen / weken ) als voor de langere termijn ( maanden ).

 

Wanneer onze grafieken aangeven dat er een grote kans bestaat op een stijging gaan we in de callopties en wanneer de grafieken aangeven dat het tijd wordt voor een golf omlaag dan gaan we in de putopties.

 

We hebben afgelopen weekend eens gekeken naar enkele beursgrafieken van landen waarin er sprake is van een zeer hoge inflatie. Doen die beurzen het slecht door die zeer hoge inflatie of doen die het juist goed door die zeer hoge inflatie. Nou als we bijvoorbeeld kijken naar de Argentijnse Merval index van Argentinië waar de inflatie al jaren extreem hoog is, dan zien we dat die Argentijnse Merval index nu 8 x zo hoog staat als in 2018 en maar liefst 200 x zo hoog staat als in 2008 !!.

Zie ook: https://nl.wikipedia.org/wiki/MERVAL

Ook al is daarbij de Argentijnse valuta wel erg hard in waarde gedaald en is die stijging van de Argentijnse beursindex daardoor wel heel extreem, het maakt wel duidelijk dat een hoge inflatie best samen kan gaan met een grote beursstijging.

 

We vertellen dit mede om hopelijk bij te dragen aan een meer neutrale visie onder onze volgers. Net zoals een zeilboot zijn zeilen moet bijstellen wanneer de wind draait, zo moeten wij dat als beleggers en zeker als optiebeleggers ook doen. Er zijn tijden waarin het tijd is om negatief te zijn en er zijn tijden wanneer het tijd is om positief te zijn. Wij proberen voortdurend in onze grafieken uit te leggen waarom wij denken dat het korte dan wel lange termijn tijd is om positief te zijn of tijd is om negatief te zijn. En uiteraard blijft het ook dan voor u altijd mogelijk om van mening te verschillen met ons, het geeft u echter wel wat meer inzichten in wat de grafieken lijken te vertellen.

 

-------------------------------------------------------

 

Volgt u ons al op Twitter ?   @optietipper

 

------------------------------------------

 

Dit was de 1e gratis Nieuwsbrief van 2023. 

 

We hopen dat u ons blijft volgen, hetzij via een van onze abonnementen, hetzij door af en toe eens te bellen naar onze 0900- lijn om te horen wat wij op dat moment voor de korte en langere termijn verwachten en welke opties wij bezitten.



Wij wensen iedereen de komende maanden veel succes met beleggen toe!

 

Ron Schut

Dinsdag 21 maart 2023

www.optietipper.nl

 

Tel 0900-1091093 a 1,00 pm  / België Tel 0902 – 25522 a 1,00 pm

Toets 2: Dagelijkse updates

toets 8: Weekendupdate met weekcode

Bankrekeningnummer is NL35INGB0008034288

-------------------------

 

U heeft zich eerder aangemeld voor onze nieuwsbrieven of u heeft nu of onlangs een abonnement bij ons gehad. We sturen u maximaal 3 tot 5 nieuwsbrieven per kalenderjaar en doen dat alleen indien we iets te melden hebben, zoals eventuele kortingsacties, een nieuwsbrief met wat grafieken, onze verwachting voor de AEX, de start van een nieuwe editie van Ron’s Optieplan enzovoort.

 

Indien u geen nieuwsbrieven van ons meer wilt ontvangen, dan kunt u zich eenvoudig afmelden door een lege email te sturen vanuit dit emailadres naar optietipper@wxs.nl met de tekst: afmelden

Eventueel kunt u zich later altijd weer opnieuw aanmelden via onze website.

 

Het doorsturen van deze nieuwsbrief is niet toegestaan, u mag uiteraard wel anderen attent maken op het bestaan ervan , waarna ze zich zelf kunnen aanmelden via: https://optietipper.nl/aanmeldingnieuwsbrief.html

 

--------------------------------

De informatie in deze nieuwsbrief is niet bedoeld als een advies om een positie in te nemen. We geven aan wat wij verwachten, hoe wij de signalen en aanwijzingen in de grafieken interpreteren en hoe wij tegen de huidige economische situatie aankijken, maar zekerheid is er nooit. U bent ten allen tijden zelf verantwoordelijk voor eventuele posities die u inneemt.