Nieuwsbrief Optietipper 2023 nr. 3

Maandag 18 september 2023

 

Voor degenen die deze Nieuwsbrief willen opslaan hebben we hem ook als Word bestand bijgevoegd.1. Bullmarkt

 

In de laatste nieuwsbrief van 26 mei hebben we uitgelegd dat we, op basis van de tijdsduur van alle eerdere AEX bullmarkten, er van uit mogen gaan dat er een grote kans bestaat dat we de top van deze bullmarkt, waar de AEX nu sinds oktober 2022 in zit, normaal gesproken op zijn vroegst pas in juni 2024 of later mogen verwachten. 

 

We gaven daarbij aan dat het wel mogelijk was dat de AEX tussentijds nog een keer 60 tot 80 punten zou kunnen terugzakken tot bij of wat onder dat 200- daags gemiddelde, maar dat zolang dat 200- daags gemiddelde gewoon blijft stijgen, we nog steeds in een bullmarkt zitten en tot de zomer van 2024 in golven nog hogere toppen mogen verwachten.

 

De afgelopen 2 maanden hebben we de AEX een flinke terugslag zien maken van de 795 top op 28 juli naar een bodem op de 729 op 18 augustus. Dat was dus een daling van min 66 punten en in die daling is de AEX ook tot onder het nog steeds stijgende 200- daags gemiddelde gezakt. 

 

Vervolgens zien we dat de AEX sinds die 729 bodem alweer een volle maand zijwaarts op en neer aan het stuiteren is.

Het is nog te vroeg om echt zeker te weten dat 729 bodem het einde was van die dalingsgolf, een nog wat diepere bodem de komende 1-2 maanden is in theorie ook nog mogelijk. Maar we zien nu in allerlei weekgrafieken wel steeds meer nieuwe koopsignalen verschijnen, die lijken ons dus te vertellen dat die golf omlaag vermoedelijk ten einde is en we nu waarschijnlijk zijn begonnen aan een nieuwe grotere golf omhoog binnen deze bullmarkt.2. Maandanalyse AEX

 

We hebben nog iets meer dan 3 maanden te gaan tot het einde van dit jaar. Zoals we onder punt 1 vertellen bestaat er nog een kans dat we met de AEX misschien nog wat dieper gaan zakken de komende 1-2 maanden, maar met de vele positieve nieuwe koopsignalen in de diverse weekgrafieken, zien wij geen reden om een echt hele grote daling te verwachten en zijn de kansen omhoog voor de komende maanden volgens de signalen in onze grafieken duidelijk groter dan de kansen omlaag.

 

Laten we eens kijken naar wat de AEX de afgelopen 35 jaar deed in de maanden september, oktober, november en december. We kijken dan alleen naar de slotkoers van de maand ten opzichte van de slotkoers van de maand ervoor, dus hoe vaak eindigde de AEX in een bepaalde maand in de plus of in de min.

 

Maandslot september:  15 x positief en 20 x negatief

Maandslot oktober:       24 x positief en 11 x negatief

Maandslot november:   24 x positief en 11 x negatief

Maandslot december:   28 x positief en 7 x negatief

 

We zien dan dat de maanden oktober, november en december over de laatste 35 jaar veel vaker met winst eindigden, dan met verlies eindigden. Ook als we naar de andere maanden van het jaar kijken, behoren de maanden oktober, november en december tot de 4 meest positieve maanden van het jaar.

 

Dat geeft natuurlijk geen garantie dat de AEX de komende maanden oktober, november en december ook omhoog zal gaan en deze drie maanden nu ook alle drie met winst worden afgesloten. Maar de KANS op een rally in de maanden oktober, november en december is gekeken naar het verleden wel duidelijk veel groter dan de kans op een daling in die maanden.

 

De maand september was in het verleden de meest negatieve maand van het jaar over die 35 jaar. De AEX eindigde de maand augustus nu op een slotkoers van 743,62 en op DIT moment staan we daar nog onder. Er is dus best een kans dat de AEX deze maand september ook nu weer met verlies gaat eindigen, maar ook daarvoor geldt dat dit geen zekerheid is. Gekeken naar de nieuwe koopsignalen die we nu in veel weekgrafieken zien, zou het ons niet verbazen als de AEX eind september alweer een stuk hoger staat en we dit jaar een positief maandslot in september gaan zien.

 

https://optietipper.nl/maandanalyse.gif3.  Eurodollarkoers

 

Wij zoeken in allerlei grafieken naar aanwijzingen die ons zouden kunnen helpen om zo goed mogelijk in te schatten wat de AEX gaat doen. Hieronder vindt u een link naar een eerdere grafiek van de eurodollar koers waarin we duidelijk zien dat de AEX in grote lijnen steeds dezelfde kant op gaat als de eurodollar koers. 

 

Wanneer de eurodollar koers een golf omlaag maakt, zien we de AEX meestal ook omlaag zakken en wanneer de eurodollar koers een golf omhoog maakt, zien we de AEX meestal ook omhoog gaan. In die grafiek zagen we toen de eurodollar koers een nieuw koopsignaal geven en inderdaad klom de eurodollar koers daarna een paar weken omhoog en zagen we ook de AEX een paar weken omhoog klimmen.

 

https://optietipper.nl/psswrd/aexvseuro8juli.gif

 

Zowel de AEX als de eurodollar koers maakten vervolgens eind juli een top waarna zowel de AEX als de eurodollar koers een grote golf omlaag maakten. De AEX maakte vorige week een bodem op de 731, vlak boven de 729 bodem van half augustus, de eurodollar koers maakte vorige week de laagste koers van de laatste weken.

 

Met voor zowel de AEX als de eurodollar koers een daling vanaf een top eind juli tot vorige week, is duidelijk dat de AEX nog steeds zo ongeveer dezelfde kant op gaat als de eurodollar koers. Om die reden bekijken we ook altijd de grafieken van de eurodollar koers, want als we daarin duidelijke aanwijzingen zien, dan is dat ook iets wat we kunnen gebruiken bij het inschatten van wat de AEX vermoedelijk gaat doen.

 

In de onderstaande weekgrafiek van de eurodollar koers die we afgelopen zaterdag naar onze abonnees hebben gestuurd en ook op onze website onder het codegedeelte hebben geplaatst, zien we dat de eurodollar koers nu al 9 weken op rij omlaag is gegaan met 9 rode week candlesticks op rij. Een daling van 9 weken op rij is heel zeldzaam, in de eurodollar koers hebben we dit sinds 1999 ( !! ) geen enkele keer gezien.

 

Door die aanhoudende daling zien we dat de technische indicatoren zoals de RSI 5 en de Stochastics nu ook onderin en zwaar oversold staan in de weekgrafiek van de eurodollar koers weekgrafiek.

Natuurlijk wil dat niet zeggen dat er geen 10 e dalingsweek mogelijk zou zijn, maar 9 weken dalen op rij is al extreem zeldzaam en met de zeer laagstaande indicatoren is de KANS op een rally van minimaal 1 en vermoedelijk meerdere weken van de eurodollar koers nu wel heel erg groot. En dat betekent dus automatisch dat dan de kans op een rally van de AEX van 1 of meerdere weken heel groot is.

 

https://optietipper.nl/euroweek16sept.gif4.  Grafiekenabonnement 1 maand uitproberen

 

Als sinds 2000 sturen we elke week veel grafieken naar onze abonnees, waarin we uitleggen welke signalen en aanwijzingen in die grafieken zien en wat we op basis van de grafieken denken te mogen verwachten voor de AEX en de andere beurzen. We hebben veel abonnees die al 10 - 20  jaar of langer non stop abonnee zijn op onze grafieken.

Natuurlijk komt niet alles wat we op basis van de grafieken denken te mogen verwachten ook daadwerkelijk uit, maar als 60- 70 % uitkomt van wat de grafieken ons vertellen, dan zorgt dat voor onze edge op de beurs.

 

Normaal kost een grafiekenabonnement 149 euro per 6 maanden of 519 euro voor een 2- jarig abonnement.

Op verzoek is er nu ook de mogelijkheid om via een automatische betaling van 26,50 euro per maand het grafieken abonnement per maand te betalen.

 

Dat betekent dat het nu ook voor u mogelijk is om een keer voor 1 maand een grafiekenabonnement te nemen voor een bedrag van 26,50 euro. Daarna bepaalt u zelf of u na 1 maand daar weer mee stopt of dat u daar een maandelijkse verlenging van maakt via een automatische betaling ( of overstapt op een abonnement van 6 maanden of 2 jaar).

 

Wij sturen elke week circa 20 tot 30 grafieken per email naar onze abonnees, dus voor een betaling van 26,50 euro ontvangt u in 1 maand tijd tussen de 80 en 120 grafieken van ons per email, elke grafiek met een duidelijke tekst en uitleg ( zoals de eurodollar koers weekgrafiek van afgelopen zaterdag ). 

 

Aanmelden kan hieronder, elk abonnement eindigt automatisch indien er niet voor een vervolgperiode wordt betaald.

https://optietipper.nl/graabon.html

 

Wie verwacht dat alles uitkomt wat onze grafieken lijken te voorspellen, zal regelmatig teleurgesteld zijn.

Maar wie denkt dat de beurs totaal niet te voorspellen is, kent onze grafieken duidelijk niet !5.  Zijwaarts jaar

 

We weten dat de AEX dit jaar wel extreem veel zijwaarts heeft bewogen. Kijken we bijvoorbeeld naar de AEX maandgrafiek, dan zien we dat de AEX van januari tot en met deze maand september ELKE maand op de 752 heeft gestaan. Dus elke maand van dit jaar heeft de AEX elke maand 1 of meerdere keren de 752 doorkruist, daarmee is dit wel een vooral zijwaarts beursjaar zonder een echt grote doorzettende beweging ( tot nu toe ).

 

De TREND in de AEX maandgrafiek is echter gewoon omhoog met een patroon van hogere toppen en hogere bodems ( zolang de AEX boven de 710 bodem van maart blijft en een stijgend 34- maand gemiddelde lijntje.

Na 9 maanden van vooral zijwaarts bewegen wordt het nu ook wel de hoogste tijd voor een nieuwe grote beweging en wij denken dat dit een nieuwe grote golf omhoog gaat worden naar een nieuwe hogere AEX top boven de 795.

 

https://optietipper.nl/aexmaand18sept.gif

 

 

6. SMS optieportefeuille / 0900-lijn toets 2

 

Wij hebben hoge verwachtingen voor de AEX voor de komende maanden en we denken dat de AEX aan de vooravond staat van een nieuwe grote opwaartse beweging. De laatste 9 vooral zijwaartse maanden waren zeker voor het handelen in opties behoorlijk lastig, maar we weten ook dat 1 of 2 grote doorzettende bewegingen al heel snel voor hele grote optie - winsten kunnen zorgen. 

 

Als u ooit een keer overweegt om ons SMS optieabonnement een keer uit te proberen, dan is DIT wellicht het beste moment. Het SMS optieabonnement kost 56,90 euro per maand of 595 euro per jaar.

Bij het SMS optieabonnement ontvangt u elke keer een SMS en een email bericht van ons wanneer wij AEX opties kopen of later weer verkopen EN ontvangt u tevens al onze grafieken.

 

Wie geen abonnement wil, kan er ook voor kiezen om af en toe de dagelijkse updates onder toets 2 van onze 0900 lijn te beluisteren waarin we ook steeds vertellen wat onze optie posities zijn en wat we voor de AEX verwachten.

 

U kunt het gewoon 1 maand uitproberen voor 56,90 euro, want elk abonnement eindigt bij ons automatisch indien er niet voor een vervolgperiode wordt betaald, u zit nergens aan vast.

 

Wie nu een SMS optieabonnement neemt tot en met 31 december ontvangt de rest van deze maand september gratis van ons, u betaalt dan dus 3 x 56,90 euro = 170,70 euro voor alle berichten en grafieken van het SMS optieabonnement tot en met 31 december.

 

U kunt zich hieronder aanmelden voor een SMS optiemaand abonnement en indien u 170,70 euro naar ons overmaakt, dan ontvangt u tot 31 december alle berichten van het SMS optieabonnement.

 

https://optietipper.nl/smsoptabon.html

-------------------------------------------------------

Volgt u ons al op Twitter ?   @optietipper

------------------------------------------

Dit was de 3e gratis Nieuwsbrief van 2023. 

 

We hopen dat u ons blijft volgen, hetzij via een van onze abonnementen, hetzij door af en toe eens te bellen naar onze 0900- lijn om te horen wat wij op dat moment voor de korte en langere termijn verwachten en welke opties wij bezitten.

 

Wij wensen iedereen de komende maanden veel succes met beleggen toe!

 

Ron Schut

Maandag 18 september 2023

www.optietipper.nl

 

Tel 0900-1091093 a 1,00 pm  / BelgiŽ Tel 0902 Ė 25522 a 1,00 pm

Toets 2: Dagelijkse updates

toets 8: Weekendupdate met weekcode

Bankrekeningnummer is NL35INGB0008034288

-------------------------

U heeft zich eerder aangemeld voor onze nieuwsbrieven of u heeft nu of onlangs een abonnement bij ons gehad. We sturen u maximaal 3 tot 5 nieuwsbrieven per kalenderjaar en doen dat alleen indien we iets te melden hebben, zoals eventuele kortingsacties, een nieuwsbrief met wat grafieken, onze verwachting voor de AEX, de start van een nieuwe editie van Ronís Optieplan enzovoort.

 

Indien u geen nieuwsbrieven van ons meer wilt ontvangen, dan kunt u zich eenvoudig afmelden door een lege email te sturen vanuit dit emailadres naar optietipper@wxs.nl met de tekst: afmelden

Eventueel kunt u zich later altijd weer opnieuw aanmelden via onze website.

 

Het doorsturen van deze nieuwsbrief is niet toegestaan, u mag uiteraard wel anderen attent maken op het bestaan ervan, waarna ze zich zelf kunnen aanmelden via: https://optietipper.nl/aanmeldingnieuwsbrief.html

 

--------------------------------

De informatie in deze nieuwsbrief is niet bedoeld als een advies om een positie in te nemen. We geven aan wat wij verwachten, hoe wij de signalen en aanwijzingen in de grafieken interpreteren en hoe wij tegen de huidige economische situatie aankijken, maar zekerheid is er nooit. U bent ten allen tijden zelf verantwoordelijk voor eventuele posities die u inneemt.