Nieuwsbrief De Optietipper 27 mei 2015

 

 

Omdat we de indruk hebben dat de AEX index aan de vooravond van een zeer grote daling staat, hebben we besloten de huidige signalen en aanwijzingen in de grafieken even duidelijk op een rij te zetten in deze nieuwsbrief.

 

De grafieken die we in deze nieuwsbrief laten zien, behoren tot de circa 20 tot 25 grafieken die we wekelijks maken. Deze grafieken sturen we dagelijks naar onze abonnees en zijn ook met behulp van de weekcode te bekijken op onze website.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------


We beginnen met het grotere patroon met o.a. de AEX kwartaalgrafiek en de AEX maandgrafiek en enkele grafieken van andere belangrijke indexen.

 

De laatste bearmarkt - bodem werd neergezet in maart 2009 op de 194,77 en sindsdien is de AEX in een nieuwe bullmarkt al ruim 6 jaar omhoog gegaan naar tot nu toe een top in april 2015 op de 510,55. Daarmee is dit nu al een van de langstdurende bullmarkten van de laatste decennia, die mede extra lang is dankzij de acties van de diverse Centrale banken. Natuurlijk wil het feit dat deze bullmarkt al erg lang duurt niet automatisch zeggen dat de beurzen nu omlaag moeten gaan.

 

Hieronder laten we als 1e grafiek de AEX kwartaalgrafiek van 16 mei 2015 zien.

 

 

We zien dan dat de RSI 5, een technische indicator die de mate van overbought of oversold aangeeft, op een zeldzaam hoge stand staat, nog veel hoger dan bij de top van 2007 en ook hoger dan bij de top van 2000. Deze indicator geeft aan dat de kans op een daling van minimaal 1 of meerdere kwartalen erg groot is.

Verder geven we in deze AEX kwartaalgrafiek aan dat in de laatste 5 jaar de AEX 4 van de 5 jaar een daling maakte in het 2e kwartaal van april tot juni. We hebben eerder ook een overzicht gemaakt van de historisch sterke en zwakke maanden van de AEX en daarin zien we ook dat de maanden mei tot september gemiddeld veel vaker negatief zijn dan de andere maanden.

Zie ook:http://optietipper.nl/maandanalyse.gif

 

Dit wijst allemaal in dezelfde richting, namelijk dat de kans groot is dat de AEX dit huidige 2e kwartaal lager gaat eindigen dan de slotkoers van het 1e kwartaal dat eind maart 489,41 was.

Om aan te geven dat het niet alleen de AEX is die aangeeft dat het tijd wordt voor minimaal een flinke terugslag van enkele maanden of kwartalen, laten we hieronder enkele grafieken van andere belangrijke indexen zien.

Hier de SP500 maandgrafiek van 22 mei die voor zich zelf spreekt:

 

 

Hier de Amerikaanse Transportation index maandgrafiek van 22 mei:

 

 

En hier de Xetra kwartaalgrafiek van 16 mei, ook die is heel duidelijk.

 

 

 

De eerste conclusie is daarom dat niet alleen vanwege de nu al zeer lang durende bullmarkt, maar vooral vanwege de signalen in de bovenstaande grafieken we veel redenen hebben om de komende maanden op zijn minst een grotere dalingsgolf te verwachten.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Laten we er van uit gaan dat de AEX en de andere beurzen inderdaad op korte termijn een grotere dalingsgolf van enkele maanden of langer gaan maken. De volgende vraag is dan hoe ver we dan omlaag zullen gaan, zijn er aanwijzingen die een duidelijk koersdoel omlaag geven.

 

Het antwoord daarop vinden we in een vrij vaak voorkomend koerspatroon met de naam: 3 peaks and a domed house, wat we in het verleden vaker gezien hebben en ooit ontdekt is door George Lindsay. Dat koerspatroon zagen we de AEX bijvoorbeeld ook richting de top van 2011 maken en de daarop volgende daling maakte dat patroon toen compleet. Zowel de Duitse Xetra index als ook de AEX index volgen al sinds eind 2013 van golf tot golf vrijwel exact dat koerspatroon 3 peaks and a domed house, wat bij ons tot de conclusie leidt dat we veel vertrouwen mogen hebben dat de AEX en de Xetra dat koerspatroon ook de komende tijd zullen blijven volgen. Het minimale koersdoel voor het eindpunt van dit 3 peaks and a domed house koerspatroon ligt voor de AEX bij een bodem die onder de 366 moet komen te liggen, dat was de bodem van oktober vorig jaar. Voor de Duitse Xetra ligt het koersdoel onder de 8354, wat ook daar het dieptepunt van oktober 2014 was.

 

In dat koerspatroon zijn we nu bezig om de lagere top nr 25 te maken, waarna we nog 2 grote golven omlaag mogen verwachten. In 2011 duurde het circa 5 maanden vanaf de lagere top 25 tot aan het uiteindelijke dieptepunt van dat 3 peaks and a domed housepatroon, maar dat kan dit keer ook korter of langer duren.

 

Hier het AEX 3 peaks and a domed house patroon in een grafiek van 19 mei:

 

 

 

En hier de Xetra met zijn 3 peaks and a domed house patroon van 22 mei:

 

 

 

Dus de kwartaalgrafieken en maandgrafieken voorspellen een flinke terugval van 1 of meerdere maanden of kwartalen en dat wordt ook voorspelt door dit koerspatroon 3 peaks and a domed house die daarbij ook heel duidelijk aangeeft dat we een daling voor de AEX tot onder de 366 mogen verwachten. Voor alle duidelijkheid, dat kan dus een bodem rond de 355 zijn, maar kan ook een bodem rond de 320 of rond de 280 worden. Ergens tussen juli en oktober is voorlopig ons uitgangspunt voor die bodem, ook omdat we vanaf oktober weer in de periode komen waarin de AEX in de meeste maanden vaker positief is. Maar in theorie zou het ook nog enkele maanden langer kunnen duren.

 

We zien bovendien nog enkele andere indexen en grafieken die ook wijzen op een naderende grote daling.

 

Hier bijvoorbeeld de weekgrafiek van de AMX ( voorheen Midkap index) van 22 mei:

 

 

En hieronder de weekgrafiek van de Xetra index van 22 mei:

 

 

Los van dat alles kan je ook nog vragen stellen over de afzwakkende Amerikaanse economische groei en blijven ook de grote schulden van landen als Griekenland, maar ook Portugal en ItaliŽ grote vraagtekens voor de toekomst.

 

 

Verder maakt de AEX in de daggrafiek nu een koerspatroon wat we in het verleden vrij vaak hebben gezien vlak voor een grotere dalingsgolf:

 

 

 

Conclusie:

 

Wij gaan er op basis van de bovenstaande grafieken daarom van uit dat we de komende maanden of kwartalen omlaag zullen gaan en vermoedelijk op weg gaan naar een uiteindelijke AEX bodem onder de 366. Het enige wat de AEX daarvoor moet doen is onder de 510 top blijven en de komende weken omlaag draaien. Klimt de AEX toch boven de 510, dan schuift alles wat op, maar ook dan verwachten we de komende maanden alsnog een grotere dalingsgolf.

 

Echte zekerheid is er uiteraard nooit, wij zoeken alleen naar signalen en aanwijzingen die een grote mate van waarschijnlijkheid geven voor het mogelijke toekomstige koersverloop van de AEX index. U bent en blijft zelf verantwoordelijk voor posities die u inneemt, lees ook onze disclaimer. http://optietipper.nl/disclaimer.html

 

Ron Schut www.optietipper.nl††††† Tel 0900-1091093 a 1,00 pm

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Volgt u ons nog niet en vindt u het bovenstaande allemaal interessant, dan hopen we dat u ons ook benieuwd bent naar het verdere koersverloop, waarin we uiteraard van dag tot dag proberen uit te zoeken en in grafieken uitleggen en laten zien wat de AEX waarschijnlijk gaat doen.

 

U kunt ons op verschillende manieren volgen, bijvoorbeeld door een abonnement op de grafieken ( 119 euro per 6 maanden) , door een totaal abonnement op zowel de grafieken als ook alle SMS en e-mailberichten over de AEX opties die we kopen en verkopen in onze Optietipper optieportefeuille ( 49,50 per maand ) of door af en toe onze telefoonlijn te bellen 0900-1091093 a 1,00 pm ( toets 8 voor de weekendupdate en de weekcode of toets 2 voor de dagelijkse updates.)

 

U bent van harte welkom als nieuwe klant of abonnee !.