Onderzoek mogelijkheden daytrades AEX ruim hogere of lagere opening.

 

We hebben over een periode van 18 maanden ( februari 2012- september 2013) alle dagen dat de AEX meer dan 2,0 AEX punten hoger of lager opende dan de slotkoers van de dag ervoor onderzocht.

 

De bedoeling was om te kijken of we daar iets in konden ontdekken wat een daytrade winstgevend maakt om daarop te handelen.

 

In totaal waren er in deze periode 57 handelsdagen waarop de AEX meer dan 2,0 AEX punten hoger of lager opende.

 

We hebben eerst gekeken naar de slotkoers ten opzichte van de openingskoers, dus of de AEX meestal hoger sloot na een ruim hogere opening of niet en datzelfde bij een lagere opening.

 

Van de 25 dagen dat de AEX meer dan 2,0 pt hoger opende, sloot de AEX er 13 hoger dan de openingskoers, 11 lager dan de openingskoers en 1 x precies op de openingskoers.

 

Van de 32 dagen dat de AEX meer dan 2,0 pt lager opende sloot de AEX er 17 lager dan de openingskoers en 15 hoger dan de openingskoers.

 

1e conclusie: een ruim hogere of ruim lagere opening zegt niets over het slotkoers van die dag.

 

We hebben ook nog gekeken naar de intradaybeweging na een hogere of lagere opening van meer dan 2,0 pt om te kijken hoeveel de AEX nog doorsteeg na een hogere opening of nog doorzakte na een lagere opening.

 

Bij een hogere opening van meer dan 2,0 punten steeg de AEX nog

9 x minder dan 1,0 punt, 7 x 1 tot 2 punten, 3 x 2 tot 3 punten, 2 x 3 tot 4 punten en 4 x meer dan 4 punten ( kan dus ook 5 of 6 of 7 zijn)

 

Bij een lagere opening van meer dan 2,0 punten zakte de AEX nog

10 x minder dan 1,0 punt, 7 x 1 tot 2 punten, 3 x 2 tot 3 punten, 2 x 3 tot 4 punten en 10 x meer dan 4 punten.

 

Het enige wat we kunnen zeggen is dat bij een lagere opening van meer dan 2,0 punten er wat vaker een grotere beweging omlaag volgde intraday dan bij een hogere opening omhoog..

 

We hebben ook nog gekeken of er een ander beeld was als we alleen kijken naar dagen waarop de AEX meer dan 4 of 5 punten hoger of lager opende, maar ook daarin zien we een heel sterk verdeeld beeld over de bewegingen van de rest van de dag. Zo was er bijvoorbeeld een dag waarop de AEX 4,5 pt lager opende en nog eens 4,7 punten lager sloot dan die opening. Maar er was ook een dag waarop de AEX 5,0 pt lager opende en 4,4 punten hoger sloot dan de openingskoers. Wel lijkt de AEX bij een extreme opening iets vaker tegengesteld te sluiten tov de openingskoers dan in de richting van de opening.

 

Totaal conclusie: Een ruim hogere of ruim lagere opening zegt weinig over het verdere koersverloop van die dag. Van de 57 handelsdagen waren er 19 waarin de AEX nauwelijks doorzette in de richting van de opening en bijna de helft van de keren sloot de AEX tegenovergesteld. Dit lijkt dus niet geschikt om daar iets structureel mee te doen.

 

Ron Schut

Optietipper.nl

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------